Van Ventspils naar Kuressaare

Vroeg in de ochtend verlaten we de haven in Ventspils. Het is behoorlijk koud en erg vochtig buiten. Als we op koers liggen hijsen we de zeilen. Even lijkt het erop dat we een mooie zeildag zullen hebben. Maar na een paar uur is er te weinig wind en rollen we de genua op en later gaat ook het grootzeil naar binnen. Het is mooi zonnig weer geworden, maar op het open water is het behoorlijk fris.

We varen op de motor naar Kuressaare in Estland. We varen een heel ander gebied in. Het lijkt een beetje op het IJsselmeer. Geen hoge deining en geen grote zeeschepen/ferry’s. Hier varen meer zeilboten. Om bij de haven te komen varen we door een lange smalle geul. Naast de geul zitten vogels op stenen, zo ondiep is het daar. We varen met 4 schepen achter elkaar de haven in. De havenmeester staat op de steiger om het aanleggen van de boten in goede banen te leiden. Hij pakt lijnen aan en heet iedereen hartelijk welkom. Wij zijn de enige Nederlanders in de haven. Hij gaat voor ons de vlag hijsen.

De Nederlandse 3 kleur in top

We vinden het een verademing om eens in zo’n rustige haven te liggen. Vannacht een keer niet schommelen in bed en geen krijsende meeuwen, maar kleine vogels die fluiten. Tegen de avond wordt er een Duits zeiljacht met motorpech binnengesleept door een rubberboot van de reddingsbrigade. Waarschijnlijk hetzelfde probleem als waar wij mee te kampen hadden. We blijven donderdag liggen om de omgeving te bekijken.

Estlandse sage; de vrouw redt vissers
Estse huizen, Estland lijkt schoon en welvarend