Klaipèda, Liepāja, Ventspils, Riga en motorproblemen

Ondanks de gezelligheid en de muziek naast onze boot, zijn we, na een rondje over het feestterrein, vroeg onder zeil gegaan. We weten niet hoe lang het feest is doorgegaan, want we zijn in diepe slaap gevallen na ons nachtje doorhalen.

Als we om 9.00 uur wakker worden, ligt er een catamaran achter ons van Sails of the spirit. Op deze boot vaart een crew met gasten die blind zijn. Een Russisch project. Heel bijzonder. Hoe moet het zijn voor deze blinde mensen om op zo’n enorm wild schommelende boot te zijn. Ik word er af en toe ziek van en ik kan zien wat er gebeurt. De captain, een Nederlander die al 39 jaar in Zweden woont komt even bij ons aan boord om ons mooie routes door Zweden te wijzen op de waterkaart. Leuk voor onze terugreis, zo kun je op de mooiste plekjes komen.

‘s Middags maken we een lange wandeling om Klaipèda te bekijken. Tegelijkertijd gaan we op zoek naar ship shops, want we moeten onze dieseltank vervangen. Helaas vinden we geen winkel op de adressen die we op internet hebben gevonden. Bij de boot teruggekomen komt Johannes, de Zweedse Nederlander vertellen dat onze voorlijn met een enorme knal is gebroken tijdens onze afwezigheid. Hij heeft even voor nood een eigen lijn bij ons aangelegd. Hier zijn we heel blij mee en nodigen hem uit om vanavond een glaasje te komen drinken. Het wordt een gezellige avond en het is niet bij één glaasje gebleven😉.

De lijn is gebroken door de deining

Maandag belt de havenmeester naar een grote botenwinkel. De medewerker zegt dat hij een dieseltank op voorraad heeft. Wij met een taxi ernaartoe. Helaas, geen bruikbare tank. Terug in het havenkantoor gaat de behulpzame havenmeester verder bellen. En er komt iemand kijken. Deze man hoort aan wat we willen en zegt dat hij iets gaat bedenken en dat hij ons probleem gaat oplossen. Eigenlijk wil hij onze tank uit de boot slopen (en dat is echt breekwerk), om hem te laten reinigen, maar dat is voor ons geen optie. In de middag heeft hij een andere tank op de kop getikt die ‘s avonds gebracht wordt.

Dinsdag komen beide mannen alles opmeten en einde middag plaatsen ze de tank. Wij kunnen niks ondernemen, want we weten nooit wanneer ze weer komen, we wachten dus. Woensdagochtend wordt er weer wat voorbereid en als de regen voorbij is zal er diesel gebracht worden, wij wachten. Dat komt na de lunch. De tank wordt gevuld. Hij is lek 😫. Tank weer leegpompen en lek repareren. Dit moet een paar uur drogen en de mannen sleutelen ondertussen nog wat aan de filters en gaan weer weg, wij wachten af. Ons geduld wordt aardig op de proef gesteld. Maar uiteindelijk zit om 18.00 uur de diesel erin en kan de motor gestart worden. We varen na 4 nachten stuiteren tegen de kade de haven in, waar we een rustig plekje krijgen in een box. Wat heerlijk!

Nood dieseltank waar we het vanaf nu mee moeten doen

Klaipèda is de enige havenstad van Litouwen. Er komen veel grote schepen binnen. Ferry’s en elke dag wel een cruiseschip. Omdat wij buiten de haven lagen, zagen we deze schepen ⛴🛳🚢komen en gaan. En we voelden de deining die deze schepen veroorzaken. Het oude centrum heeft wat ons betreft geen gezellige uitstraling. Wij waren er in elk geval niet enthousiast over. Bovendien regende het erg hard en was het vrij koud tijdens ons verblijf. Als je dan de passagiers van zo’n groot cruiseschip onder paraplu’s en in plastic verpakt naar het centrum van Klaipèda ziet lopen, vraag je je af of dit een hoogtepunt tijdens de cruise is.

Donderdag 11 juli vertrekken we uit Klaipèda met als doel Liepāja in Latvia(Letland). Net buitengaats stopt de motor weer. Gerard denk dat kan nooit veel zijn, misschien een laatste restje vuil in de motor. Binnen 10 minuten heeft hij 2 nieuwe filters geplaatst.

Gelukkig lijkt de motor nu goed. Met de zeilen op en de motor voor de zekerheid zachtjes laten meelopen hebben we goed de gang erin. Voor het eerst sinds dagen mooi weer. We zijn helemaal happy. We hijsen de gastenvlag van Letland 🇱🇻 in het want. Al eerder dan we verwachtten komen we aan in de geul naar de haven. De wind is gaan liggen en ik dacht nog: net als gisteren, toen we zonder motor verder moesten.

En toen maakte de motor weer een raar geluid, het toerental schoot weer op en neer. Gerard duikt naar beneden en probeert te ontluchten. Daardoor pruttelen we even door, maar uiteindelijk stopt de motor. Nee hè? Niet wéér😧!! We rollen de genua maar weer uit om op de wind naar binnen te gaan.

In de pilot kun je gelukkig zien hoe iedere haven eruitziet en waar je kunt aanleggen. In Liepāja is een lange steiger voor een hotel. Als er nu maar genoeg plaats is.

We maken de genua steeds iets kleiner om vaart te minderen. Als we uiteindelijk de steiger in zicht hebben, zien we dat er voldoende ruimte is. Alle fenders hangen aan de kant waar we aan gaan leggen. De havenmeester staat klaar om een lijn aan te pakken en de genua is bijna binnengehaald. We komen heel langzaam aan de kant en leggen zonder problemen aan. Wat een geluk en wat balen we dat de problemen nog niet voorbij zijn. De dichtst bijzijnde monteur moet uit Klaipèda komen😳. Daar komen we net vandaan.

Voordat we dat gaan doen, wil Gerard eerst zelf aan de slag.

Gerard heeft alle slangen en onderdelen losgemaakt.

Het euvel is gevonden!!! Met het demonteren van de diesel noodkraan blijkt dat deze nog zwaar vervuild is. Er komt zelfs een stukje plastic uit. Voor alle zekerheid ook nog de nieuwe dieseltank leeg gepompt om te zien of daar nog troep in zit, maar die diesel konden we weer terug doen in de tank. Om 23:30 draait de motor weer en kunnen we de boel opruimen, diesel stinkt toch wel heel sterk.

Vrijdagochtend 13 juli durven we weer de zee op voor een langere tocht. Naar Ventspils deze keer. De grootste olie haven van Letland. Als de motor hier uitvalt, hebben we vanwege de vele grote zeeschepen, wel een probleem. Binnen zeilen zal niet zo gemakkelijk toegestaan worden. De motor blijkt nu gelukkig goed gerepareerd te zijn. Motor loopt weer als een zonnetje. Zonder problemen meren we af met de achterkant aan een hekboei.

De rode hekboei waar we aan vast liggen

In Ventspils blijven we een paar dagen liggen. Mooie gelegenheid om met de bus een nachtje naar Riga te gaan.

Zondag en maandag zijn we met de bus naar Riga geweest. Riga is een heel mooie stad waar veel te bekijken is, ook een aanrader dus. Heerlijk zonnig weer maakte ons uitstapje extra bijzonder.

De zwarte kat van Riga die naar de machtige gildenhuizen schijt
Het zwarte huis was van de vrijgezelle gildenmeesters
Het Vrijheidsbeeld van Riga
Grote markthallen
Hier wordt veel voedsel gefermenteerd. Deze afdeling van de markthal rook erg zuur
3 gebroeders, oudste stenen huizen van Riga gebouwd in Nederlandse stijl
Overal kun je Letse sokken/kousen en wanten kopen

Morgenochtend vroeg vertrekken we naar Estland via de Golf van Riga. Voor degenen die ons volgen via Vesselfinder.com: we verwachten pas maandag weer AIS dekking te hebben.