Op naar Klaipèda in Litouwen!

Donderdag moet de haven leeg zijn omdat er veel schepen verwacht worden voor de Regatta en de Gdansk Sail. Als afscheid van Gdansk gaan we heerlijk uit eten en varen daarna weg uit de inmiddels vrij lege haven. We varen langs een aantal tall ships, waaronder 2 Nederlandse schepen die naar Gdansk gekomen zijn voor het evenement. Omdat we diesel nodig hebben, gaan we bij het tankstation liggen om te overnachten. Vrijdagochtend 6 juli zijn we de eerste klant. Als de tank gevuld is, gaan we aan de kade liggen buiten de drukte van binnenkomende schepen. We moeten om de territoriale wateren van de Russische Federatie varen en we moeten door een oefen schietgebied, die pas na 19.00 uur wordt vrijgegeven. Te vroeg vertrekken is dus geen optie. Om 14.00 uur zetten we alles binnen vast. Handdoeken in de kastjes met glaswerk en serviesgoed. We trekken onze warme pakken en laarzen aan, want het zal flink waaien vanavond en vannacht volgens de voorspellingen op passage weather.

Nou er staat een flinke wind. We worden flink door elkaar geschut. De kopjes, glazen en pannen rammelen in de kastjes. Maar goed dat ze op slot zitten. Af en toe wordt de boot opgetilt door enorme golven. Soms slaat een golf de kuip binnen. Beneden kun je niet lopen zonder je vast te houden. Je wordt alle kanten opgegooid. Kortom een onrustige nacht. Maar we hebben wel de gang erin. Met 7 à 8 knopen schieten we lekker op. Gerard denkt dat we rond 8.00 uur in Klaipèda in Litouwen kunnen zijn. Dat zal fijn zijn, want het is behoorlijk koud. Maar om 5.30 uur maakt de motor een raar geluid, het toerental gaat van hoog naar laag. De dieselfilters denkt Gerard. We hebben reserve filters bij ons, dus dat is op te lossen. Op de gereefde Genua varen we met 4,5 knopen door en Gerard gaat de 2 filters verwisselen in een nog steeds slingerende boot. Als dit gelukt is start de motor weer, maar we zetten hem uit om in elk geval de haven in te kunnen varen. Iets later als gedacht komen aan bij de haveningang. We halen het zeil binnen en starten de motor. Hij doet het….. hij pruttelt en slaat af. Nieuwe filters zijn ook verstopt.

Omdat we vorig jaar weinig gevaren hebben is het vuil wat in de tank zit naar beneden gezakt en bleef daar met redelijk rustig weer liggen. Deze tocht is de boot opzij en alle kanten op geslingerd en daardoor is het vuil (bacteriën veroorzaakt door biodiesel) door de diesel gemengd. We vragen toestemming aan Port control of we de haven binnen mogen varen op een klein zeil (een puntje Genua) en melden dat de motor is uitgevallen. We mogen naar binnen.

Vuile diesel

Heel langzaam varen we binnen met de wind, die gelukkig is afgenomen in de rug. We varen 2 knopen en moeten zien aan te leggen door de lijnen om de bolders van de lange wachtkade voor de brug van de Marina te leggen. De vaart uit de boot krijgen is erg moeilijk en spannend. Boot weegt 13000 kg. Maar gelukkig ligt de achterlijn direct goed en Gerard kan hem afremmen en vastleggen. Ook de middelste lijn ligt in 1 keer vast. Pffff we liggen stil en zonder schade💪💪. Een stukje teamwork na een nacht zonder slaap.

We zijn in Klaipèda. Het is zaterdag, hier een nationale feestdag en morgen is het zondag. Maandag gaan we naar een oplossing zoeken.