Naar Gdansk!

Zondag 30 juni vertrekken we weer om 5.00 uur op weg naar Gdansk. We zijn niet de eersten die het ruime sop kiezen. We zien dat er al een aantal boten vertrokken zijn. Zij hebben gisteren de wind afgewacht en pakken nu hun kans (net als wij), want zondagavond en maandag is er weer stevige wind voorspeld. Prachtig om zo vroeg de haven uit te varen, echt genieten. Het is een zonovergoten dag en de temperatuur is 36 graden. Op zee is het goed uit te houden.

We melden ons bij de via de marifoon aan bij Gdansk Portcontrol en vragen toestemming om binnen te varen. Dit is gebruikelijk bij elke Poolse haven. De medewerker mompelt (wij kunnen hem slecht verstaan in ieder geval😉) iets over bridge en 22.00 uur. We varen binnen en zien wel. Het kanaal wat we volgen richting het centrum voert ons langs oude en vervallen gebouwen van het industriegebied. Sommige delen worden inmiddels gerenoveerd. Ons beeld van Gdansk is een oude vervallen stad. Inmiddels voelen we die 36 graden wel hoor.

De voetgangersbrug waar we onderdoor moeten, staat open, dus we kunnen gewoon doorvaren. Waar had die portcontroller het over? Nog een paar minuten en we zijn in de haven.

En wij maar denken dat al die mensen voor ons op de kant stonden.

Maar nee, met de haven in zicht, is het laatste stuk afgesloten ivm festiviteiten op het water. We dobberen een poosje en wachten samen met nog andere boten, maar na een tijdje komt iemand melden dat we er voor 22.00-22.30 uur niet door kunnen. We hebben een plekje aan de kade gezocht en zijn daar blijven liggen tot we verder konden varen. Ondertussen genieten we van het af en aan varen van jawel: piratenschepen (dit keer zonder disco muziek) en andere ferry’s. De dag is zo aardig lang geworden als we om 22.30 uur eindelijk aan de steiger in de haven liggen. Yeh we zijn in Gdansk!