Vrijdag 28 juni naar Leba

Op vrijdag 28 juni vertrokken we dan maar eens om 5 uur in de ochtend naar Leba. Er vertrokken 3 zeilboten op dat tijdstip. We waren toch niet de enige die vroeg wilden varen na een “verwaaidag” zoals wij dat noemen. Onderweg kwamen we weer een duikboot tegen die aan de oppervlakte voer. Ze gaan nog snel ook.

Poolse duikboot

De tocht naar Leba viel eigenlijk nog iets mee. De afsluiting van 2 schietgebieden op zee, waar het Poolse leger oefent met kanonnen, werden vrij gegeven. Dit scheelde een paar uur varen. Rond 19 uur kwamen we veilig aan in Leba.

Als we aan de steiger liggen, vaart het langs de haven af en aan met piratenschepen. De Polen lijken er dol op te zijn om met zo’n schip een stukje te varen. In elke plaats komen we ze tegen. De boten in Leba hebben een discjockey aan boord. De mensen genieten van hun trip onder genot van veel drank en knoert harde muziek.

Zaterdag 29 juni blijven we in de haven. Er is harde wind voorspeld en dat komt weer uit. We gaan een kijkje nemen op de pier. Op weg daar naartoe gaat een sirene af in het dorp. Wat zal er aan de hand zijn? Even later zien we de reddingsbrigade uitvaren richting een zeilboot op zee. De boot vaart op de zeilen door de woeste golven richting de haven. De reddingsboot begeleid hem en neemt de boot in de luwte van de pier op sleeptouw. Ze hebben motorpech en kunnen daardoor niet op eigen kracht in de haven komen. Geweldig dat je op hulp kunt rekenen als het nodig is.

Als nodig is er hulp paraat