Maandag 24 juni naar Kolobrzeg

In eerste instantie wilden we maandag 24 juni met de boot verkassen naar Warnemuende, het toeristische voorstadje van Rostock, zoals Scheveningen van Den Haag is. Maar de windvoorspellingen zijn voor later in de week niet zo gunstig er lijkt storm te komen. We besluiten maandag de 24e al naar Kolobrzeg in Polen te vertrekken. Veel golven in de middag en nacht, maar op dinsdagmiddag 25 juni lopen we met Zloties in onze broekzak. Maar goed dat we al in Polen zijn, de windverwachtingen ( ondanks het mooie weer) worden nog harder, het zal 6 tot 7 beaufort worden met uitschieters naar 8. In Polen liggen de havens vaak aan lager wal en is het zomaar mogelijk dat je vanaf 5 bft een haven niet veilig kunt binnenlopen vanwege grondzeëen te grote deining waardoor je de grond kunt raken.

Woensdag 26 juni hebben we een rustdag. De dag na een lange tocht blijven we in principe altijd liggen.

Kolobrzeg is een toeristische stad met een druk bezocht strand, met prijzen ongeveer de helft van in Nederland. Behalve de diesel natuurlijk weer, deze is een stuk duurder dan in Nederland. We wilden alle voorraden weer aanvullen. Dieselstation in de haven zou elke dag open zijn van 8 tot 12 uur. Echter de luiken bleven dicht. Er stond wel een Pools telefoon nummer aangeplakt. Gerard bellen, maar de gast die opnam begreep Gerard niet en Gerard begreep die gast niet. De havenmeester lostte het op, en belde voor ons, waarna de uitbater van het tankstation om 12 uur even langs zou komen. Toch een moeilijke taak om te begrijpen dat Pools.

Terrasje langs de boulevard in Kolobrzeg

Donderdag 27 juni bleven we toch nog maar een dagje in Kolobrzeg. In de middag en avond zou er veel wind verwacht worden. We zitten soms met een dilemma; of een lange dag van 15 uur varen vanaf 5 uur in de ochtend tot in de avond, of in de middag vertrekken en de volgend midden op de ochtend de volgende haven binnenlopen. Tien jaar geleden met ons sabbatical naar Griekenland speelde dat eigenlijk niet. Nachtje doorvaren was heerlijk en als je in de ochtend de nieuwe haven binnenliep was er altijd plek. De meeste boten vertrekken immers in de ochtend. Aan de andere kant is slapen en eten koken op een stuiterende boot niet ideaal.