Woensdag 19 juni een lange dag

Woensdag 19 juni staat ons een lange dag te wachten; op de motor door het Noord Oostzeekanaal of in de volksmond het Kielerkanaal. Mag alleen overdag gevaren worden en er moet absoluut door pleziervaart strak rechts gehouden worden. Dit alles vanwege de grote zeeschepen die je continu inhalen. Er varen 30.000 schepen per jaar door het Kieler kanaal en is hiermee een van de drukste gegraven scheepvaartroutes in de wereld. Door het Suezkanaal varen bijvoorbeeld “maar” 17.000 schepen per jaar. Schepen die gebruikmaken van het Noord Oostzeekanaal snijden een omweg af van ruim 300 nautische mijlen=ongeveer 570 km.

Een grote zeesluis bijna voor ons alleen

Na de zeesluis vonden we met moeite een ligplaats bij Yachtclub Kiel. De marina was overvol was vanwege Kieler Woche. We lagen net vast toen een enorme onweersbui losbarstte.

Dreigende luchten

Donderdag 20 juni in de ochtend een paar druppels regen maar een heerlijke zeiltocht naar Bagelkop in Denemarken. Ineens geen euro’s meer maar Deense kronen. Onderweg kwamen we nog wat deelnemers aan de Kieler Woche tegen.

Ook de Duitse Mariniers vinden de racejachten interessant en komen boven kijken.