Finland en Zweden

Donderdag 15 augustus gaat Martine weer naar huis. We brengen haar met de trein naar het vliegveld. We hebben super gezellige dagen met elkaar gehad. Mooi om dit deel van de reis met elkaar te delen.

Laatste ontbijtje samen

Wij gaan het forteiland Suomenlinna (betekent: Fins fort) bezoeken met een veerboot. We maken een wandeling naar de koningspoort. Je ziet op de route dat hier veel gevochten is. Zoals in alle landen langs de Oostzee. Dan is het tijd om de levensmiddelen voorraad op peil te brengen, de watertanks te vullen en te zorgen dat we voldoende diesel aan boord hebben, want morgen gaat onze reis weer verder. We vertrekken om 05.30u in de morgen.

Het ziet er mooi uit als we om 5.30 uur Helsinki verlaten. We varen langs de Finse kust. Het is zonnig maar wel fris.

Iets na 18.00 uur bereiken we de haven van Hanko. Een lastige route tussen de rotsen door. We overnachten hier en gaan zaterdag verder. We hebben een zonnige dag als we de oversteek maken naar Hiiumaa, een eiland van Estland. Als we om 19.00 uur aankomen in de haven van Kärdla, is er plaats genoeg. Het vaarseizoen is hier echt voorbij. We liggen in een prachtige nieuwe haven op een heel mooi eiland. Als we een wandeling maken, lijkt het alsof we hier alleen zijn. We wachten hier op gunstige wind om naar Zweden over te steken.

Mooie zonsondergang tegen een donkere lucht. Het bleef droog😁
Alfa Dim in een lege haven. Het seizoen is hier echt voorbij.

Maandagochtend worden we wakker van enorm gekwetter van zwaluwtjes. Het lijkt erop dat er veel in de buurt zijn. Als we opstaan zitten er idd tientallen zwaluwtjes op de railing op de voorpunt, zo gezellig druk met elkaar te kwetteren. Als ze weggevlogen zijn is het minder leuk. De boot is helemaal ondergescheten. Nou stond een schoonmaakbeurt toch al in de planning, dus we gaan gelijk aan de slag.

Dinsdagochtend 20-08 om 5.30 uur begint de zwaluw bijeenkomst weer op onze voorpunt. Betty gooit het voorluik open en kruipt omhoog door het luik. Daar schrikken die kleintjes van en vliegen weg. Even later zijn er een aantal terug, maar die gaan er toch vandoor als we met het luik rammelen. We zijn aan de vogelpoep ontkomen.

Om 9.20 uur varen we de haven van Kärdla uit om de oversteek naar Zweden te maken. Het is mooi weer. We zetten het grootzeil uit. Ee varen bijna tegenwind. De wind varieert tussen de 4 en 5 bft. Soms flinke golven. Al met al hebben we een mooie dag. In de avond neemt de wind iets af en ‘s nachts wordt het nog rustiger. Woensdagochtend staat de klok weer gelijk met Nederland en hebben we zonnig weer met wind van 3bft ZW. Wel fris op het water. Maar als we om 14.45 uur de haven van Visby op het Zweedse eiland Gottland invaren is het heerlijk warm. De zon hadden we al en in de luwte loopt de temperatuur gelijk op. Het is zo rustig in de haven dat we geen hekboei hoeven te gebruiken, maar gewoon langs de steiger kunnen liggen. Visby is een prachtige hanzestad. Sinds 1995 staat de hele stad op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Je vind er kronkelige, met kinderhoofdjes geplaveide steile straatjes waarlangs veel leuke winkeltjes en heel veel restaurants. De huizen op Visby zijn in steen gebouwd, soms met mooie geveltjes. Er is een oude stadsmuur rondom de hele stad.

Vrijdag 23-8 verlaten we Visby en we zetten koers naar het eiland Öland. Waar we om 15.35 uur aankomen in Byxelkrok. Byxelkrok is het enige plaatsje wat in een dagtocht varen van Visby ligt. We waren in de veronderstelling dat hier alleen een haven zou zijn, maar we zijn verrast als we de haven binnenvaren. Ook hier liggen weinig boten. Maar naast de haven staan leuke rode houten huisjes waar winkeltjes en diverse restaurantjes gevestigd zijn. Het ziet er heel gezellig uit. Alleen jammer dat ze bijna allemaal dicht zijn omdat we buiten het hoog seizoen zijn. De plaatselijke supermarkt is gelukkig open, dus we kunnen wat brood kopen.

Zaterdag trekken we verder. Het is een prachtig zonnige dag. We varen tussen het eiland Öland en het vasteland van Zweden naar het zuiden. Er is weinig wind. We hebben een heerlijk zonnige tocht achter de rug als we halverwege de middag Kalmar bereiken. We leggen de boot aan een hekboei in het centrum van de stad. Door het mooie weer is het gezellig druk. De hele middag staat er een lange rij klanten bij de ijstent. Het is gebruikelijk dat we na het aanleggen, een biertje oid drinken. Als we daarna de stad inlopen, is het al heel erg verlaten. Op zaterdag gaan de winkels hier blijkbaar op tijd dicht. Behalve de supermarkt, die is 7 dagen per week van 6.00 tot 22.00 uur open. We nemen het er vandaag van. We koken niet op de boot, maar gaan een keer uit eten. Het echte vakantiegevoel is er weer met deze heerlijke temperaturen.

Als we zondagochtend wakker worden is het erg mistig. Je zou denken dat de zomer op zijn end raakt, maar volgens Gerard staat dit gebied er bekend om dat er vaak mist is. We willen eerst diesel tanken, want onze volgende bestemming is een super klein eilandje in het zuiden van Zweden. Er is schijnt naast een kleine haven alleen een kroegje te zijn. Dus is het handig om voldoende diesel te hebben. Er wordt weinig wind voorspeld, dus daarmee zullen we ons doel niet bereiken. Als het tankritueel achter de rug is, is de mist ook opgetrokken en schijnt de zon alweer uitbundig. Wat worden we verwend. Ook vandaag een heerlijke tocht met veel zon. Als we vlak bij onze bestemming Utklippan zijn, zijn we verrukt bij het zien van een zeehond. In de Oostzee zien we bijna geen dieren. In tegenstelling tot onze reis 10 jaar geleden naar Griekenland. Toen genoten we bijna dagelijks van dieren in de zee. Maar dit zeehondje is een cadeautje. We varen door de nauwe ingang de haven van Utklippan binnen en gaan tegen een Zweeds schip liggen. Wat een leuke plek om te zijn. We sudderen nog na in de zon in de luwte van de haven. Het eilandje bestaat uit 2 delen. Er ligt een roeibootje wat iedereen mag gebruiken om naar het ander deel te varen. Daar is nl een kroegje, een restaurantje en de vuurtoren. Er is ruimte voor een kleine wandeling en dat is het. Wij genieten van dit heel bijzondere plekje midden in de zee.

Maandagochtend 26-08 verlaten we om 6.00 uur dit idyllische haventje met het idee dat we hier vast en zeker nog een keer terug komen. Zodra we de haven uitgaan, zien we 4 keer een zeehondje. Helaas niet gelukt om ze op de foto te krijgen, daar hebben ze geen zin in, ze duiken snel weg. Rond dit eiland leeft een kolonie zeehonden. We hebben weer een prachtige dag op zee. Matige wind en heel veel zon. Dit is het echte vakantiegevoel. Eigenlijk zijn wij gewoon mooiweer zeilers. We moeten een drukke shipping lane oversteken. Veel vrachtschepen en ferry’s die we in de gaten moeten houden, want die hebben allemaal voorrang. En dan kruist er een duikboot onze route. Dit is al de derde die we zien op de Oostzee. Eind van de middag komen we aan in Rønne op het eiland Bornholm.

De zon komt op als we het eiland verlaten

Woensdag maken we weer een vroege start. Om 6.15 uur zetten we koers naar Klintholm, het is al 22 graden. Het voordeel hiervan is dat alles buiten droog is. Je kunt overal gaan zitten zonder dat je gelijk een nat achterwerk hebt. De hele dag is het erg drukkend weer en heel erg warm, zelfs op het water. De afstand tussen Bornholm en Klintholm is bijna 80 nautische mijl= circa 150 km. Om 18.00 uur liggen we vast in de haven van Klintholm (Denemarken). Het is een gezellige haven waar nog meer boten aankomen. Het is altijd leuk om in de kuip te zitten met een drankje en te kijken hoe iedereen gaat aanleggen. En vandaag hebben we geluk. Er komt een boot binnen die eerst de haven rondvaart op zoek naar een geschikte plek. Uiteindelijk is na een heftige discussie(de kapitein praat erg luid en klinkt heel onvriendelijk) de keuze gemaakt. 2 van de bemanning staan voor op de punt om een lijn om de palen te leggen en 1 mevrouw staat achter om de achterlijnen aan de steiger vast te maken. Ze gaan achteruit parkeren, wat niet handig lijkt, de steiger is vrij hoog en de achterkant van de boot vrij laag. De boot vaart achteruit richting de steiger en de 2 op de punt missen allebei de paal. Het lukt hen niet om de lijn om de paal te gooien. Zo te zien hadden ze dit nog niet zo vaak gedaan. Dat is toch echt een kunstje. De kapitein heeft weinig geduld en gooit de boot met geweld en met harde woorden in zijn vooruit. Iedereen in de haven hield de adem in. Het gaat goed. Ze gaan in de herkansing, achteruit de box in. Weer veel gestuntel op de punt, maar elke poging om de lijnen om de palen te gooien mislukt. Inmiddels staan er een aantal mensen op de steiger om hulp te bieden. Pikhaken worden aangedragen. Uiteindelijk liggen de achterlijnen vast en vaart de boot eerst vooruit naast de linker paal en vervolgens naast de rechter paal. De boot ligt vast, maar midden in de box een eind van de steiger. Maar de voorlijnen blijken te kort. Met een lijn aanknopen lukt het uiteindelijk en kan de bemanning aan het ankerbier. Er wordt nog een poosje heel hard nagepraat op die boot. Ik zou afstappen met zo’n kapitein. Dit soort situaties geven wel vermaak in een haven. Al moet je er niet aan denken dat je zelf degene bent die al die aandacht krijgt. Na het eten komen Ellen en Gerrit van zeiljacht Elger een glaasje drinken bij ons aan boord. We hebben hen in Kuressaare gezien, ontmoet in Tallinn en nu liggen ze ook in de haven van Klintholm. Zij zwerven al maanden op de Oostzee met hun zeiljacht. We hebben een heel gezellige avond met elkaar.