Dag St Petersburg. Hallo Helsinki!

Na de open bruggen tocht op de Neva zijn we om ongeveer 3.30 uur weer op de boot. Ondanks de feesten die nog volop aan de gang zijn, slapen we goed.

Zondag 11 augustus verlaten we om 10.15 uur de haven van St. Petersburg op weg naar Kronstadt, waar we in Fort Konstantin langs de douane moeten. Als we daar om 12.10 uur aankomen, gaan we aan dezelfde steiger liggen als op de heenweg. De douane heeft net lunchpauze, dus we moeten een uurtje wachten. Betty gaat in die tijd pannenkoeken bakken voor onderweg. Dan begint het hele circus weer opnieuw. De dame van de paspoortcontrole (dezelfde die op de heenreis werkte) komt een formulier brengen. De douane komt aan boord en kijkt in een aantal ruimtes of hij iets kon vinden waar we uitvoerrechten over moeten betalen. Vervolgens moet Gerard met alle bootpapieren naar kantoor komen om alles te laten controleren en de boot uit te klaren. Als hij terugkomt moeten Martine en Betty naar de paspoortcontrole met paspoorten en een crewlist. Ondertussen komt de grenspolitie de boot controleren op wapens en drugs etc. Ook dit was dezelfde dame die op de heenreis heeft gecontroleerd. Na al deze controles moet Gerard naar de paspoortcontrole. Hij krijgt de gestempelde crewlist terug en dan zijn we uitgeklaard en mogen we om 15.15 uur Rusland verlaten.

Inmiddels is het bewolkt en valt er wat regen. De tocht verloopt vrij rustig met windkracht 4 bft. We zijn heel tevreden over onze ervaring in St. Petersburg en praten daar nog een poosje over na. Gerard gaat rond 19.30 uur slapen het is nu rustig. Dan om 20.30 uur valt de motor uit😳. Zijn we dan nog niet van die problemen af? Het ging zo goed. Gerard slaapt nog amper en is gelijk klaar wakker. Hij gaat weer aan de slag. Hij controleert alle leidingen van de dieseltank en vervangt de filters weer ondanks dat ze er schoon uitzien. Om 23.30 uur werkt de motor weer. Er lijkt een probleempje te zijn met de dieseltank, na het doorblazen van de slang die naar de tank loopt start de motor weer. Er is inmiddels genoeg wind om op de zeilen verder te gaan. Gerard gaat weer een poging doen om wat slaap te pakken.

Rond 1.30 uur neemt de wind erg af en besluiten Martine en Betty dat de motor gestart moet worden. Dat gaat goed en Gerard wordt wakker. De motor lijkt weer in orde. Toch blijven we ons afvragen wat er nu toch weer aan de hand was. Betty gaat een paar uur slapen en daarna is het de beurt aan Martine. Martine had ‘s middags al een paar uur geslapen en gaat daarom als laatste onder zeil. We leven onderweg van de stapel pannenkoeken die we bij de douane hebben gebakken. Ze smaken prima en het is gemakkelijk te eten. We varen verder. Maandagochtend rond 9.00 uur zijn we eindelijk uit de Russische wateren. Regelmatig moet onze dieseltank bijgevuld worden. Als dat ‘s middags gedaan is, gebeurt het weer……..de motor stopt ermee. Met wat diesel door de leidingen pompen krijgt Gerard hem gelukkig weer snel aan de gang. We naderen inmiddels de wateren bij Helsinki en daar is het flink opletten omdat daar ondieptes zijn. Heel naar als je dan geen goed werkende motor tot je beschikking hebt. De wind is inmiddels aangetrokken tot een dikke 5 bft.

Gerard vult onderweg de dieseltank bij

We naderen Helsinki en worden opgeroepen door de douane, omdat we ons moeten melden bij de paspoortcontrole. Omdat we uit Rusland komen is dit de regel. We kunnen niet zo snel vinden waar de douane zit, dus vragen de weg via de marifoon. Dan komt er een rubberboot van de grenspolitie om ons de weg te wijzen. We moeten om een berg heen varen. Opletten, want er liggen grote rotsblokken aan de kant. De wind is inmiddels opgelopen naar 6 bft. We leggen netjes aan. Een douanebeambte wil de bootpapieren, paspoorten en crewlist meenemen. Gerard loopt met hem mee. Weer komen twee beambten aan boord om te controleren of we dingen bij ons hebben die we niet mogen hebben. We have nothing to declare. OK, ze gaan controleren. Eerst alles in Martine d’r hut, dan openen ze alle keukenkastjes, de man controleert Betty d’r agenda, alsof hij dat kan lezen. Het gebeurt allemaal heel ongeïnteresseerd en is snel klaar. Ondertussen komt Gerard terug en kunnen we op weg naar de haven.

Aan de steiger bij de Finse paspoort controle
De mensen van de douane-controle komen per helikopter om onze boot te controleren.

We moeten in de vaargeul blijven en dan slaat weer de motor af. Genua een klein stukje uitrollen. Gerard weer naar beneden. Toch wel balen, want hier zijn ondieptes en flinke wind en hoe komen we zonder motor in de haven? Het lukt Gerard om de motor snel aan de praat te krijgen, we rollen de genua weer in en we bereiken om 18.30 uur de haven van Helsinki. We besluiten dat we een monteur laten komen om de problemen op te lossen, want het is niet leuk op deze manier.

Dinsdagochtend 13 augustus gaat Gerard gelijk op zoek naar een monteur die ons dieselprobleem kan oplossen. Nou, dat is nog een uitdaging. Hij krijgt verschillende mensen aan de telefoon die ons niet kunnen helpen, maar die wel weer een telefoonnummer van iemand anders geven. Uiteindelijk moet Gerard het probleem mailen en dan zal de monteur kijken of hij kan helpen. Een dag later krijgen we bericht dat hij ons over 3 weken in september kan helpen. Dat is geen optie. We gaan op de fiets naar een speciaalzaak voor bootonderdelen en daar hebben ze gelukkig wel dieseltank in voorraad. We kopen een dieseltank. Bezorgen duurt een paar dagen dus, dan maar achter op de fiets meenemen.

De “schoongemaakte” noodtank uit Klaipèda heeft Gerard leeggepompt en er blijkt veel rommel onderin te liggen. Toen de tank geplaatst is en werd gevuld, lekte hij. De monteur heeft toen extra schroeven gezet waarvoor hij gaten heeft geboord en daarna heeft hij alles weer dichtgemaakt met zwarte kit. Al eerder vonden we zwarte stukjes uit de slangen en Gerard moppert dat het door die kit komt. De noodtank is nu verwijderd en de nieuwe (tijdelijke)tank geïnstalleerd. Wat een geluk dat Gerard handig (en lenig) is.

Ondertussen verkennen we Helsinki te voet. Er zijn prachtige gebouwen. We lopen langs het water waar de bekende ijsbrekerboten van Helsinki liggen. Wat een enorme schepen zijn dat. We belanden op de markt op het plein waar de ferry’s aankomen. Een heel leuke markt waar allerlei zaken gekocht kunnen worden. Leuke truien, mutsen en jasjes al dan niet handgemaakt. Bontmutsen en bontsjaals worden hier gewoon verkocht. Veel groente en fruitkramen. Een leuke markt met een gezellige sfeer.

De ijsbrekers

We bekijken o.a. de Domkerk. De witte Lutherse kerk is het bekendste gebouw van Helsinki en van heel Finland. Er zijn trappen voor de kerk waar veel toeristen te vinden zijn. Op het plein voor de trappen staan veel touringcars op het moment dat wij er zijn. Ook hier heel veel Aziatische toeristen. We wandelen verder richting het centraal station. Een bijzonder gebouw om te zien. We gaan naar binnen om uit te zoeken hoe laat de trein naar het vliegveld gaat. Morgen gaat Martine weer naar huis. We lunchen heerlijk op een terras in de zon. Vlak bij de haven staat de grootste Russisch Orthodoxe kerk van Scandinavië. De kerk is met rode stenen gebouwd. Er staat een grote gouden koepel op het dak en er staan 12 kleinere gouden koepels omheen. Symbool voor Christus en de 12 apostelen.